Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Στέλιος Παπαθεμελής στη “ΜτΚ”

“Δημαγωγός ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.”


Ο πρόεδρος της “Δημοκρατικής Αναγέννησης” μιλά στη “Μακεδονία της Κυριακής” για τους στόχους του κόμματός του

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ




Πολλά έχουν ειπωθεί για τις επιδιώξεις του Στέλιου Παπαθεμελή και του κόμματος που ίδρυσε το 2003, της "Δημοκρατικής Αναγέννησης", το οποίο αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγει στη Θεσσαλονίκη το συνέδριό του.

Το εγχείρημα, βέβαια, δεν είναι αμελητέο. Δεν ιδρύει κανείς κόμμα για το αστείο του πράγματος και θεωρητικώς έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου κανείς δεν παίζει με την υστεροφημία του. Αξίζει λοιπόν να επισημάνουμε αυτό που ο ίδιος ο Στέλιος Παπαθεμελής τονίζει, ότι δηλαδή "η πραγματικότητα θα φανεί από την εξέλιξη των πραγμάτων".

Εκλέγεστε βουλευτής από το 1974. Διατελέσατε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και το 2004 εκλεχθήκατε βουλευτής συνεργαζόμενος με τη ΝΔ. Έχετε υποστηρίξει ότι το κόμμα σας φιλοδοξεί να καλύψει το κενό εκπροσώπησης που υπάρχει. Τι έχει αλλάξει από το 2004, όταν πήρατε την απόφαση να συνεργαστείτε με τη ΝΔ;

Αυτό που μας οδήγησε στην απόφαση για αυτόνομη κάθοδο δεν είναι ό,τι άλλαξε, αλλά ό,τι παρέμεινε το ίδιο. Και αυτό είναι η συνεχής παρακίνηση του κόσμου. Κάθε μέρα έρχεται κόσμος, πολύς κόσμος, απλοί άνθρωποι και με βρίσκουν και μου λένε: "Κανείς δεν μας ακούει, κανείς δεν ενδιαφέρεται, δεν έχουμε φωνή, κάνε κάτι, βγες μπροστά". Συναντάω συνέχεια νέους, έξυπνους, ικανούς ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τα πάντα και το σύστημα τους έχει καταβάλει, τους έχει κάνει να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το κενό εκπροσώπησης, η ένταση των προβλημάτων, οι δυνάμεις στην κοινωνία που δεν βρίσκουν διέξοδο, η πίεση του κόσμου οδήγησε τη “Δημοκρατική Αναγέννηση” στην απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Στις εκλογές του 2004, η ιστορική συγκυρία δεν επέτρεπε την αυτόνομη κάθοδο της "Δημοκρατικής Αναγέννησης". Τώρα την επιβάλλει.

Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, είχατε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ “έχει μεταλλαχθεί” και πως δεν έχει καμία σχέση με το “κόμμα του Ανδρέα”. Τώρα, πώς κρίνετε το “κόμμα του Γιώργου”; Παραμένει ένα μεταλλαγμένο κόμμα ή έχει εξελιχθεί σε κάτι καινούργιο;

Ο Γιώργος από την πρώτη ομιλία του στο Καλέντζι μιλούσε με τη φωνή του Ανδρέα και έλεγε λόγια του Σημίτη. Νομίζω ότι συν τω χρόνω η μετάλλαξη συνεχίζεται. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από τον σοσιαλισμό στον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό και από εκεί σε μια μεταμοντέρνα μετάλλαξη, η οποία προωθεί με ακόμη εντονότερο και συστηματικό τρόπο την αποδόμηση του έθνους και του κράτους. Ο Ανδρέας διακατεχόταν από αυτό που ονομάζουμε αγωνία Ελληνισμού και είχε σαφή αίσθηση ότι η τουρκική απειλή εξουδετερώνεται μόνο με αποτρεπτική στρατηγική ισχύος. Η στάση του ενέπνεε εθνική αυτοπεποίθηση και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Δυστυχώς, τόσο οι επίγονοί του όσο και οι απόγονοί του έχουν προβεί σε ντε φάκτο αποποίηση αυτής της κληρονομιάς. Άφησαν στα αζήτητα την παρακαταθήκη του τόσο στα κοινωνικά, όπου απεμπόλησαν τις αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης, προσχωρώντας στον νεοφιλελευθερισμό, όσο και στα εθνικά θέματα, όπου ασμένως υιοθέτησαν τον κατευνασμό. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, ως τάση, υπέστη εσωκομματικό διωγμό μέχρι εξαλείψεως. Το έζησα προσωπικά επί Σημίτη. Μέρα με τη μέρα το κόμμα μεταλλασσόταν, απεμπολούσε τις αρχές του, τις αξίες του. Ο Γιώργος ολοκλήρωσε και παγιοποίησε τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ δεν το εγκαταλείψαμε, μας εγκατάλειψε. Θέλω να πω σε όλους όσοι πίστεψαν σε ένα κοινωνικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, σε όσους αισθάνονται προδομένοι από τη μετάλλαξή του, να έρθουν στη “Δημοκρατική Αναγέννηση”. Πιστεύουμε τα ίδια πράγματα, μαζί μπορούμε να δώσουμε για άλλη μία φορά τον καλό αγώνα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή;

Θα προτιμούσα να μην απαντήσω σε ερωτήματα που περιορίζουν τις επιλογές στα όρια του δικομματισμού και ενισχύουν τον διπολισμό. Το στίγμα της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" δεν προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί και τοποθετείται σε σχέση με το κομματικό σύστημα αλλά από την άμεση, ουσιαστική και αδιαμεσολάβητη σχέση της με τους πολίτες.

Το σύμπλεγμα της ήττας, από σύνδρομο της εξωτερικής πολιτικής, γίνεται για πολλούς κατάσταση της καθημερινής ζωής. Ο στόχος μας στη "Δημοκρατική Αναγέννηση" είναι να σπάσουμε το σύνδρομο της ήττας σε όλα τα επίπεδα και να περάσουμε το μήνυμα ότι μαζί μπορούμε.

Στην υπόθεση των ομολόγων φέρει ευθύνες ο πρωθυπουργός ή απλά φταίνε κάποιοι άσχετοι, όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, πλην όμως διορισμένοι διαχειριστές;

Κάθε εξουσία, επί των ημερών της οποίας γίνονται σκάνδαλα, έχει αυτό που ονομάζεται πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός αναμένει το πόρισμα Ζορμπά να φωτίσει τις αθέατες πλευρές του γεγονότος. Το έγκλημα του χρηματιστηρίου, όπως και το έγκλημα των ομολόγων, δεν πρέπει να μείνουν τραγωδία χωρίς κάθαρση και έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης σας χαρακτήρισε "λαγό της ΝΔ" και το κόμμα σας "χορηγία της κυβέρνησης". Κάποιοι επιμένουν ότι κατά βάθος επιδιώκετε μια εκλόγιμη θέση στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας της ΝΔ. Πώς απαντάτε σε όλα αυτά και πώς τα ερμηνεύετε;

Ο κύριος Καρατζαφέρης αποβλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για λόγους προσωπικής συμπεριφοράς και όχι για λόγους διαφωνίας σε ζητήματα πολιτικής. Θυμηθείτε τα περί Σαλώμης. Πολιτεύεται με φθηνή δημαγωγία και ωμό αντιπολιτικό λαϊκισμό και θα είχε καταρρεύσει προ πολλού, αν δεν είχε την αμέριστη στήριξη δυνάμεων, όπως αυτές που κατονόμασε και η κυρία Παπαρήγα. Πέρα από τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί, δεν σας προκαλεί απορία πώς ένα μικρό κόμμα που δεν εκπροσωπείται καν στην ελληνική Βουλή έχει απίστευτη υπερπροβολή στα μεγάλα ΜΜΕ; Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μεσάνυχτα δεν υπάρχει προηγούμενο στα ελληνικά πράγματα. Κατά τα λοιπά, ο κύριος Καρατζαφέρης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Αλλά όσα λέει χαρακτηρίζουν αυτόν και όχι εμάς.

Τα άλλα περί λίστας που λέτε είναι αστεία σενάρια, ανάξια διαψεύσεως. Η πραγματικότητα θα φανεί άλλωστε και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να κατεβούμε αυτόνομα στις εκλογές και θα κατεβούμε αυτόνομα στις εκλογές. Πρέπει να συσπειρώσουμε, να ενοποιήσουμε και να εκφράσουμε τον κόσμο μας. Αυτό είναι το νόημα του συνεδρίου, είναι το ξεκίνημα για μία μεγάλη πορεία στο λαό.

Φαίνεται ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το όνομα με το οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση, δηλαδή ως FYROM. Ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική πλευρά;

Η Ελλάδα έχει χρέος να ασκήσει βέτο τώρα. Αν, ο μη γένοιτο, αφήσει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως FYROM, θα έχει αυτομάτως θυσιάσει το βέτο και αυτό δεν δικαιούται να το κάνει κανένα κόμμα και καμιά κυβέρνηση.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=2452


Ιουν 10, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: